Отзиви за книгата В храма на медиацията – как е на практика

“Тази книга е отлично въвеждащо обучение по медиация! Тя е повече от добро четиво. Далеч е от сухия рецептурен стил. Всяка дума в нея е казана право от сърце и в същината – задълбочено, живо, но и практично. След като я прочетох, най-сетне знам какво точно представлява тази миротворческа практика. Иначе е доста неясно в потопа от абстрактна или прекопирана информация. Харесва ми и скромността на автора да даде смело и без претенция. Книгата разшири кръгозора на осъзнаването ми, общуването ми, работата ми. Красива е. Стои на бюрото ми. Препоръчвам я и на всички тези, които се двоумят дали да участват в медиация.”

– Райна Панайотова, културолог, специалист междукултурни комуникации, участник в международни мисии и програми на Уницеф и ООН.

“Книгата е уникална! Чета я с цялото си тяло – сковавам се от удивление, спирам, отърсвам се, търся се… Чутовна работа, не знам как се умеят толкова много на брой неща и в същото време толкова прости, обозрими, толкова човешки. Благодаря!”

– Людмила Павлова, училищен психолог и медиатор

Вярвам, че в живота няма нищо случайно. Така неслучайно попаднах първо на Катина, а след това и на книгата ѝ „В храма на медиацията – как е на практика“.

Още щом започнах базовото си обучение по медиация при Катина усетих, че съм влюбена в тази професия, но и едновременно с това разбрах, че вратата към света на миротворчеството е само открехната за мен, а пътят е много дълъг и имам нужда от пътеводител. Затова, след като разбрах, че Катина пише книга за това как се случва медиацията на практика, нямах търпение да я прочета. И сега, затваряйки последната ѝ страница мога да споделя впечатленията си.

Тази книга е учебник по медиация, защото първо обяснява детайлно, ясно, структурирано и запомнящо се що е медиация, а след това подробно описва видовете медиация и нейната приложимост в разрешаването на различни видове спорове.

Тази книга е и практическо ръководство по медиация, каквото виждам за пръв път, защото от една страна представя много различни примери от практиката на успешно проведени медиации, а освен това съдържа и примерни текстове за покана за медиация, за най-общо приложими въпроси от страна на медиаторите и др.

Тази книга е и роман, заради увлекателно и живо разказаните истории в нея, които те увличат и нямаш търпение да научиш развръзката.

Тази книга е и духовно послание за това как се миротворства по най-нежния и дълбок начин, носещ добро за всички.

Тази книга е и дневник на един миротворец, в който той откровено споделя за всякакви трудности и радости по пътя си на натрупване на познания и опит.

Тази книга е и стих, защото прелива от искрени чувства и емоции, и защото поражда такива у читателя си.

Тази книга е и психотерапевтичен сеанс, защото четейки я намираш свои лични отговори, на въпроси, които дори не си си задавал до този момент.

Тази книга е и разговор с автора й, защото без да усетиш, влизаш във вътрешна дискусия с Катина и ѝ задаваш куп въпроси, на които после постепенно намираш отговорите между редовете.

Всъщност, когато човек търси, намира. Е, аз намерих своя пътеводител по безкрайния път на медиацията и вече мога да вляза през открехнатата врата и смело да закрача по него. Защото, когато се объркам или въпросите станат много повече от отговорите, ще знам, че мога да разгърна страниците на моя пътеводител и отново да се намеря и да продължа. Благодаря ти, Катина!

– Весела Андонова, адвокат и медиатор

“Резултат на почти две десетилетия работа търсене и копаене в човешката и правната душевност, създаване и съхраняване на третото win-win измерение! Едно задължително четиво за всички юристи и пазители на споделеното обществено пространство, в което не делим, а съГраждаме. Благодаря, Катина Клявкова!”

Марина Стефанова, доктор по социално управление към Стопански факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, преподавател по корпоративна социална отговорност (КСО), автор на учебници и публикации по КСО,  консултант по социално предприемачество

Книгата е наистина добра. Тя би помогнала и на необучени и на обучени хора. Написана е увлекателно. Преди работа си я зачитам. За вдъхновение и идеи.

– Капка Стойкова, консултант Развитие на хора, екипи и организации

“Книга, написана на Езика на Сърцето. Книга, към която определено ще се връщам за вдъхновение и сверяване. Докато я четох, живях с “героите” в нея – плаках и се радвах с тях и с авторката едновременно.

Препоръчвам я на всеки, жаден за растеж, “търсач” и на всеки творец на Нов, по-добър свят, на всеки “настройчик на души” към Висшата Хармония.

Благодаря ти, Кати!”

Яна (Джейн) Павлова, дизайнер, предприемач в “Къщата на феите” и медиатор

 

“Да достигнем до КАК е на практика” – подробен отзив за книгата от Светла Ангелова, адвокат и медиатор

 

“Много ми хареса как си отграничила какво е и какво не е медиацията. И как понякога адвокати с неправилна нагласа си присвояват консултацията и я определят за медиация. Всъщност, както си говорихме и по време на обучението, както психолог не може да бъде медиатор, така и адвокат не може да е едновременно, в един и същ момент и двете неща. И примерът с гръцката дългова криза много ми хареса, не знаех, че и в такива случаи се използва медиация. Чета книгата и си мисля… Да си медиатор си е призвание. Разбира се, има какво да се учи, но ако не си достигнал до ниво на познаване и разбиране на себе си и приемане на светлината и сянката у теб, няма как да помогнеш и на другите. И в този смисъл, знаейки формалните изисквания, всъщност най-доброто, което можеш да направиш, за да ставаш по-добър в медиаторството, е да работиш върху себе си. Много съм впечатлена от подхода ти-как хем е като наръчник и има много практични съвети, хем представя много детайлен свят, доста нюанси и гледни точки. Не знам колко време ти отне да я напишеш, но е много богата. Наистина е много стойностна, не знам дали има аналог за някоя друга професия такъв тип книга. Така привличаш и онези, които не знаят какво е медиация да се проверят дали ще го почувстват като свое призвание. Като чета и си казвам: леле, това каква наука е, не е за подценяване. Това си е сериозна професия като адвокатска, лекарска и всяка друга, при която се учи с години. Но тук по-скоро трябва да си изучавал преди това дълго себе си. Аз неслучайно ти споделих, че е дошъл моментът на тази книга. Истината е, че преживях много силна професионална трансформация и тя бе част от този процес. И направо се чудя как не съм виждала ясно нещата като те са, всъщност толкова прости. Детската ми мечта беше да бъда адвокат и цял живот са ми били интересни такива теми, свързани с право, дипломация и преговори, посредничество. Хората, които ги практикуват, за мен са значими. Разбира се, всяка професия има своята стойност и смисъл, но за мен смисълът е в тях. Сега много активно се опитвам да си намеря работа в сферата, защото всеки един ден не там е пропуснат ден. Колко вдъхновяващи са хора като Амал Клуни и като теб.  Даже си мислех да те питам, тъй като познаваш доста адвокати дали би могла да ме свържеш с някого за евентуална позиция сътрудник – за адвокатски сътрудник не е задължително да си завършил право. Да, това е най-ниското стъпало там, но все от някъде се започва, а и за мен е важно да вляза в този свят. Толкова много искам.”Н.Н., журналист

Следва продължение…

 

За поръчка и покупка:

ahaya.society@gmail.com

(директно от издателя, с безплатна доставка при поръчка на две книги)

и в големите книжарници в страната

Цена: 25 лв.

 

 

1 thought on “Отзиви за книгата В храма на медиацията – как е на практика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *